رسانک/ امام جمعه شهر دُزاپ، مرکز بلوچستان ، مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی طی سخنانی به ریشههای ناخشنودی و نارضایتی در ایران، بهویژه در بین اقلیتهای ملی و مذهبی اشاره کرده است.
مولوی عبدالحمید گفته است اگر رئیسی نتواند واقعیتها را ببیند، «ما دیگر امیدی در آینده نداریم.»
امام جمعه دُزاپ در سخنان خود به “فریادی” اشاره کرده که شنیده نشده است. او میگوید یکی از بزرگترین مشکلات دولتهای پس از انقلاب “نادیده گرفتن واقعیتهای موجود در کشور” بوده است و اگر مسئولان واقعیتها را میدیدند، با ناآرامی و چالش روبهرو نمیشدند.
یکی از واقعیتهایی که وی بر روی آنها انگشت گذاشته، ساختار موزائیکی جامعه ایران است. او میگوید ایران از “قومیتهای مختلف با زبانهای متعدد و مذاهب و ادیان مختلف” تشکیل شده است.
این امام جمعه دُزاپ به حضور “عربها، کردها، لرها، ترکها، ترکمنها، بلوچها و فارسها” در بافت اجتماعی ایران اشاره کرده است.
وی گفته: هموطنان عرب ما وضعیت خودشان را با عربهای کویت و کشورهای حاشیه خلیج مقایسه میکنند؛ آنها را در رفاه و آسایش میبینند و خودشان را در تنگی و سختی معیشتی.
به ذخایر، معادن و ثروت و آب مردم خوزستان اشاره کرده و گفته که در قیاس با عربهای سایر کشورها در “موقعیت بهتر و بالاتری” قرار دارند.
او در ادامه میگوید: «اما بهدلیل مدیریت نادرست، فقر و محرومیت بیداد میکند.»
به گفته مولوی عبدالحمید همین موضوع باعث خشم، نارضایتی و اعتراض شهروندان این استان شده است.
امام جمعه دُزاپ وضعیت کردهای ساکن ایران را با وضعیت کردها در عراق و ترکیه مقایسه کرده و گفته که وضعیت کردها در آن کشورها “به مراتب بهتر” از وضعیت کردهای ایران است.
او گفته است: «در ترکیه چندین وزیر و مقام بلندپایه، کُرد هستند و حدود ۷۰ نماینده کرد در مجلس حضور دارند. در عراق هم اقلیم کردستان را داریم و میبینیم رئیسجمهور در عراق از کردهاست. اما در ایران کردها گرفتار تبعیض و فشارهای شدید هستند و از شایستگان آنها استفاده نمیشود.»
به باور مولوی عبدالحمید، اوضاع ترکها و ترکمنها نیز تفاوتی با اوضاع عربها و کردهای ساکن ایران ندارد.
او میگوید شهروندان ترک و ترکمن نیز وضعیت خود را با وضعیت همزبانان خود در ترکیه، جمهوری ترکمنستان و جمهوری آذربایجان مقایسه میکنند و شاهد آن هستند که در آن کشورها «همزبانانشان حکومت میکنند.»
مولوی عبدالحمید میگوید بلوچهای پاکستان بهرغم مشکلاتشان به عنوان نخستوزیر، وزیر، استاندار و رئیس مجلس فعالیت میکنند و حتی در نیروهای مسلح نیز در موقعیتهای ممتاز قرار دارند.
مولوی عبدالحمید گفته است: بسیاری از بلوچها در کشورهای حاشیه خلیج و دریای بلوچستان به عنوان وزیر و سفیر تعیین شدهاند و در نیروهای مسلح مناصب مهمی در حد رئیس ستاد نیروهای مسلح را به دست آوردهاند. اما اینجا ما برای یک فرمانداری یا مدیر کل درگیر هستیم و در کشور خودمان به ما اعتماد نمیشود و از شایستگان این ملت استفاده نشده است.
به باور او مقایسه وضعیت شهروندان متعلق به این اقلیتها با وضعیت زندگی همزبانان و هممذهبانشان در کشورهای همسایه باعث یاس و سرخوردگی آنها شده است.
مولوی عبدالحمید گفته است که حکومت تصمیم به تقسیم بلوچستان دارد: ولی مردم ما معتقدند این طرح نه برای آبادانی بلوچستان، بلکه برای از بین بردن نام بلوچستان و یا محدود کردن آن به چند شهر و تضعیف آن است، همانگونه که در مناطق ملی دیگر همین اتفاق افتاده است.
Be the first to comment