عملکردِ نخبگان و دانش آموختگان یا طبقه بروکرات جامعه همیشه در مواجهه با عامه مردم و ایفای نقش هدایت گرانه شان مورد انتقاد بوده است.
اینکه یک نخبه فکری و علمی در ارتباط با جامعه ای که در آن زیست می کند کمترین تاثیر گذاری اجتماعی را دارد.
در کلیپی که مشاهده می کنید ؛ جناب دکتر عظیم شه بخش، از نخبگان فکری و علمی بلوچستان در مراسم پرسه مرحوم دکتر ملک در خصوص نقش و جایگاه نسل پیشرو و دانش آموخته سخن می گوید و در کنار آن به معرفی نیروی انسانی و الگوهای عملی همفکرانش می پردازد.
مکانی که ایشان به ایراد سخن پرداخته گویا یک مسجد است.
در بلوچستان غالبا طیف مذهبی و روحانیون میدان دار خطابه و وعظ در چنین مراسماتی هستند؛ اما اخیرا شاهد حضور و میدان داری نخبگان فکری یا بقول معروف روشنفکران در چنین مراسماتی هستیم. حضوری که می تواند فرصت خوبی برای بیان دغدغه ها و معرفی الگوهای عملی باشد.
گرچه نمی توان موضوع طرح شده یعنی نقش و تاثیر نخبگان بر عامه مردم را در سطح یک سخنرانی و خطابه آنهم در مراسم پرسه تقلیل داد.
قبول دارم که اعلاترین سطح کارکرد اجتماعی این قشر می تواند در نهادسازی مدنی و هدایت فکری، سیاسی و اجتماعی نمود پیدا کند؛ منتهی باید پذیرفت که فرصت سخن گفتن و برقراری ارتباط به این شکل، یکی از ابزارهای مغفول مانده از طرف جامعه علمی و فکری بلوچستان بوده و هنوز در نحوه برقراری ارتباط با بخش عام جامعه و سخن گفتن به زبان آنها یکی از چالش های دست و پا گیر این گروه بوده است.
اما در نقطه مقابل طیف مذهبی و روحانیت را داریم که از ظرفیت های خود برای نهادسازی و ارتباط گیری بهره برده است. حضوری پررنگ و گاها در تنش و اصطکاک با گروه مورد بحث.
حقیقت آنست که جمعی می تواند بیشترین کارکرد اجتماعی و فکری را داشته باشد که بتواند ارتباط مستمر و نهادسازی درست را در جامعه داشته باشد.
با توجه به تغییرات اجتماعی و فرهنگی و ظهور ابزارهای جدید ارتباط گیری نخبگان می توانند حضوری چشمگیر و تاثیرگذارتر داشته باشند.
نسل جدید زبان و فهم مشترکی با طبقه تحصیلکرده و روشنفکر دارد. این ظرفیت را باید قدر دانست و از آن بهره برد.
(متن از یونس زین الدینی)
Be the first to comment