رسانک/ همه ملت ها در تاریخ خود روزهایی دارند که فراموش نمی کنند و آن روزها در تقویم آن ملت برای همیشه جای می گیرند و هرگز محو نمی شوند. “۴ آبان” روزی هست که بلوچستان و ملت بلوچ هرگز آنرا را فراموش خواهد کرد و این روز با تاریخ بلوچ در تقویم این ملت ثبت شده که نشانه و گویای حقد و کینه دشمنان بلوچ با او است.
امروز ۴ آبان ماه ۱۴۰۳، یازدهمین سالگرد اعدام انتقام جویانه هشت زندانی سیاسی بلوچ از جمله دو کودک و هشت زندانی مرتبط به جرایم مرتبط با مواد مخدر، در تاریخ ۴ آبان ماه ۱۳۹۲، در زندان مرکزی زاهدان است که پس از اعدام بصورت مخفیانه در قبرستانی خارج از شهر دفن شدهاند.
هویت هشت زندانی سیاسی به شرح زیر است:
۱ _ “مهرالله ریگی ماهرنیا”، ۲۲ ساله، فرزند نظر (سن بازداشت ۱۷ ساله)
۲_ “عبدالوهاب ریگی”، ۲۳ ساله، فرزند محمدرضا (سن بازداشت ۱۸ ساله)
۳_ “حبیبالله ریگینژاد شورکی”، فرزند محمد
۴_ “ناظر ملازهی”، ۲۳ ساله، فرزند حبیب
۵_ “حامد وکالت”، ۲۸ ساله، فرزند عبدالحکیم
۶_ “سلمان میائی (جدگال)”، ۲۵ ساله، فرزند جان محمد
۷_ “ایوب بهرام زهی”، فرزند گل محمد
۸_ “سعید نارویی”، فرزند میرزا
هویت هشت زندانی مرتبط با جرایم مواد مخدر به شرح زیر است:
۱_ “اعظم گرگیج”، فرزند گمشاد
۲_ “داود میربلوچ زهی”، فرزند عبدالرشید
۳_ “حسن رضایی” فرزند میرزا
۴_ “حبیب توتازهی” فرزند محمد اکبر
۵_ “ناصر شه بخش” فرزند محمد حسن
۶_ “احمد دهمرده” فرزند خدارحم
۷_ “حسن براهویی” فرزند فیض محمد
۸_ “نجیب الله بهادری” فرزند امیر
این اعدامها پس از آن صورت گرفت که در پی حمله سازمان مسلح “جیش العدل” به یکی از پاسگاههای مرزی در منطقه سراوان (شامگاه جمعه ۳ آبان ماه ۱۳۹۲) منجر به کشته شدن دستکم ۱۴ نیروی نظامی و زخمی شدن هفت تن دیگر انجامید.
محمد مرزیه دادستان وقت عمومی و انقلاب زاهدان، در اظهاراتی اعدام این ۱۶ زندانی “مقابله به مثل” نامید. به گفته رئیس کل دادگستری استان بلوچستان و سيستان “این افراد صبح امروز شنبه (۴ آبان ماه) در پاسخ به اقدام تروریستی شب گذشته سراوان و شهادت مرزبانان، اعدام شدند. و پیش از این در خصوص پاسخ قاطع به حرکات تروریستی سطح استان اخطار داده بودیم”
محمد مرزیه در حالی از اعدام “انتقام جویانه” به حمله جیش العدل اطلاع داد که هنوز هیچ کس از افراد خانواده اعدام شدگان اطلاعی از این اعدام نداشتند و بعدها مشخص شد که ۸ نفر از این افراد به جرایم مواد مخدر و ۸ نفر دیگر به جرم سیاسی در زندان بودند و پرونده تعدادی از آنها هنوز در پروسه قضایی قرار داشت و عده ای حکم غیر اعدام دریافت کرده بودند اما به طور ناگهان اعدام شدند.
فعالان و نهادهای حقوق بشری این اعدام جمعی و شتابزده را «اقدام انتقام جویانه» خواندند و به اعدام زندانیانی که ارتباط مستقیم با این عملیات مسلحانه نداشتند، اعتراض کردند. احمد شهید «گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران» اعدام این افراد را شکلی از «مقابله به مثل برای یک نزاع» و عملی غیرقانونی طبق قوانین بینالمللی حقوق بشر خواند. شیرین عبادی، حقوقدان برنده جایزه صلح نوبل و سارا لی ویتسون، کارشناس سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز اعدام ۱۶ زندانی بلوچ به تلافی قتل ماموران مرزبانی را بر خلاف همه موازین حقوقی و نشانگر عدم استقلال قوه قضائیه ایران دانستند و آن را محکوم کردند. عفو بینالملل، دیدهبان حقوق بشر، مجموعه فعالان حقوق بشر و کنفدراسیون جامعههای حقوق بشر نیز با صدور اطلاعیههایی به این اقدام انتقام جویانه اعتراض کردند.
Be the first to comment