گزارشی از یک ماه بازداشت دکتر «مهرنگ بلوچ» و برخی از همراهان وی توسط نیروهای نظامی پاکستانی

به گزارش رسانک، امروز سه‌شنبه ۲ فروردین ماه ۱۴۰۴، بیش از ۳۲ روز بازداشت «بیبرگ بلوچ»، ۳۰ روز از بازداشت دکتر «مهرنگ بلوچ»، ۲۲ روز از بازداشت «صبغت‌الله شاه‌جی (بلوچ)» و ۱۴ روز از بازداشت «گلزادی بلوچ» توسط رژیم جمهوری اسلامی پاکستان می‌گذرد و جامعه بلوچستان در دو سوی مرز خواستار آزادی آنها شده است.

این سرکوب و موج جدید بازداشت‌ها پس از آن آغاز شد که روز جمعه ۱ فروردین ماه ۱۴۰۴، معترضان بلوچ در شهر شال در اعتراض به بازداشت و ناپدیدسازی قهری شهروندان بلوچ و دفن مخفیانه برخی از اجساد قربانیان توسط حکومت پاکستان، تجمع مسالمت‌آمیزی برگزار کردند اما این تجمع با سرکوب شدید نیروهای نظامی همراه شد که در نتیجه آن، دستکم سه شهروند بلوچ، از جمله یک کودک ۱۲ ساله، کشته و چندین تن زخمی شدند.

در واکنش به این سرکوب، کمیته همبستگی بلوچ به رهبری دکتر «مهرنگ بلوچ» اعلام کرد که روز شنبه ۲ فروردین، بلوچستان تعطیل خواهد بود و اعتصاب سراسری، تعطیلی بازارها و توقف حمل‌ونقل اجرا خواهد شد. در همین روز و بدنبال این اعلامیه در ساعات اولیه صبح، نیروهای پلیس و نظامی پاکستان با یورش به محل تحصن معترضان بلوچ در خیابان سریاب شهر شال (کویته)، دکتر مهرنگ بلوچ، شماری از تحصن‌کنندگان، از جمله پدر و مادر کشته‌شدگان و همچنین اجساد قربانیان سرکوب را ربودند و فضای منطقه ملتهب و سیگنال‌های تلفن همراه و اینترنت قطع شد.

روز یکشنبه ۳ فروردین ماه ۱۴۰۴، سازمان عفو بین الملل طی یک بیانیه خواستار آزادی فوری دکتر مهرنگ بلوچ، اعضای خانواده‌های قربانیان سرکوب های خشونت‌آمیزی اخیر در بلوچستان توسط رژیم جمهوری اسلامی پاکستان شد و روز دوشنبه ۴ فروردین ماه، نیروهای پلیس کراچی، “سمی دین بلوچ” و “لالا وهاب بلوچ”، معاون سازمان‌دهنده کمیته بلوچ یکجهتی را با خشونت بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل کردند. سازمان فرانت لاین دیفندرز اروپا با انتشار بیانیه‌ای نسبت به بازداشت “سمی دین بلوچ” و دیگر معترضان بلوچ توسط پلیس پاکستان در شهر کراچی واکنش نشان داده و خواستار آزادی فوری آن‌ها شده است. روز سه‌شنبه ۵ فروردین ماه ۱۴۰۴، همه معترضان بازداشت‌شده در شهر کراچی که روز قبل به صورت خشونت‌آمیزی بازداشت شده بودند، پس از حکم دادگاه آزاد شده‌اند اما علیرغم دستور دادگاه برای آزادی “سمی بلوچ”، از اعضای مرکزی کمیته همبستگی بلوچ(بلوچ یکجهتی) پلیس درِ اصلی دادگاه را قفل کرده و با پرونده‌سازی جعلی، او را مجدداً بازداشت کرد.

در شامگاه شنبه ۹ فروردین ماه، در ادامه سرکوب و بازداشت اعضا و رهبران سازمان «بلوچ یکجهتی» (BYC)، نیروهای امنیتی پاکستان «صبغت‌الله بلوچ» از رهبران کمیته همبستگی بلوچ را در شهر کویته (شال) بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل کردند. روز دوشنبه ۱۱ فروردین ماه، همزمان با روز عید فطر، اعتراضات گسترده‌ای در شهرها و روستاهای مختلف سراسر بلوچستان در واکنش به بازداشت دکتر «مهرنگ بلوچ»، «سمی‌ دین بلوچ»، «صبغت‌الله بلوچ» و همراهانشان توسط نیروهای نظامی پاکستان برگزار شد.

این نخستین‌بار در تاریخ بلوچستان بود که شهروندان بلوچ بصورت همزمان در دو سوی مرز معروف به «گلد اسمیت» که توسط بریتانیا کشیده و باعث تقسیم شدن بلوچستان به سه قسمت شد، از شرق بلوچستان تحت حاکمیت پاکستان تا غرب بلوچستان تحت حاکمیت ایران، به‌صورت یکپارچه و هماهنگ در اعتراض به بازداشت شهروندان بلوچ و یک موضوع واحد به صورت همزمان دست به اعتراض زدند.

روز سه‌شنبه ۱۲ فروردین ماه، «سمی دین بلوچ»، پس از هشت رو بازداشت آزاد شد. روز جمعه ۱۵ فروردین‌ ماه، هیئتی از مقامات دولتی و امنیتی رژیم جمهوری اسلامی پاکستان با حضور در زندان «هدا» در شهر کویته، با «مهرنگ بلوچ» فعال سیاسی و دبیر سازمان «بلوچ یکجهتی» دیدار کرده و از او خواستند که اگر اعتراضات این سازمان در بلوچستان متوقف شوند او و همه همراهانشان آزاد خواهند شد ولی دکتر مهرنگ به آنها پاسخ منفی داد. روز پنجشنبه ۲۱ فروردین ماه، جلسه‌ای در دادگاه عالی ایالت بلوچستان پاکستان به منظور رسیدگی به پرونده بازداشت رهبران سازمان بلوچ یکجهتی تحت قانون سرکوبگر ۳MPO برگزار شد و دو طرف با ارائه استدلال‌های خود صحبت کردند.

در طی این مدت شهروندان در مناطق مختلف بلوچستان، از جمله زاهدان، مند، چهبار، تربت، بم‌پشت سراوان، ایرانشهر، هب، مئگس (مهرستان)، جوزدر نیکشهر، ماشکیل، لاشار و …. نارضایتی خود را به تداوم سرکوب ملت بلوچ و بازداشت اعضای سازمان بلوچ یکجهتی اظهار داشته و ضمن محکوم کردن سرکوب ملت بلوچ توسط حکومت‌های مستقر در بلوچستان، خواستار آزادی فوری افراد بازداشت‌شده و پایان دادن به سرکوب و سرکوب‌گری در بلوچستان شده‌اند.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*