ده‌ها سازمان حقوق بشری خواستار تداوم کار گزارشگر ویژه حقوق بشر و گسترش یک سازوکار بین‌المللی مستقل تحقیقی در امور ایران شدند

به گزارش رسانک، ده‌ها سازمان و نهاد حقوق بشری طی یک بیانیه از سازمان ملل متحد درخواست تمدید مأموریت گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران و همچنین تداوم یک سازوکار بین‌المللی مستقل تحقیقی مکمل با مأموریتی گسترده و قوی برای پیگیری و گسترش کار هیئت حقیقت‌یاب بین‌المللی مستقل درباره ایران شدند.

در این بیانیه تأکید شده است که این سازوکار باید مأموریت تحقیق، جمع‌آوری و حفظ شواهد درباره الگوهای اخیر و جاری نقض جدی حقوق بشر و جنایات طبق حقوق بین‌الملل و همچنین پیشبرد تلاش‌ها برای پاسخگویی داشته باشد و عنوان شده که کار FFMI و گزارشگر ویژه طی دو سال گذشته نشان داده است که این دو مأموریت، علی‌رغم تفاوت‌هایشان، مکمل یکدیگر هستند و برای رسیدگی به بحران مستمر حقوق بشر و مصونیت از مجازات در جمهوری اسلامی ایران ضروری‌اند.

در بخش دیگری از این بیانیه عنوان شده که پس از دو سال تحقیقات مستقل و جامع درباره سرکوب جنبش زن، زندگی، آزادی از سپتامبر ۲۰۲۲، FFMI به این نتیجه رسیده است که مقامات ایرانی مرتکب جنایات متعددی علیه بشریت شده‌اند، از جمله قتل، حبس، شکنجه، تجاوز و سایر اشکال خشونت جنسی، ناپدیدسازی قهری، سایر اعمال غیرانسانی و آزار و اذیت، ازجمله بر اساس جنسیت.

در این بیانیه درخواست شده است که با توجه به دلایل مذکور، لازم است که یک سازوکار تحقیقی بین‌المللی مستقل با مأموریتی گسترده‌تر ادامه یابد که الگوهای به‌هم‌پیوسته نقض جدی حقوق بشر و علل ریشه‌ای آن‌ها را پوشش دهد. مجمع شما باید در پنجاه‌وهشتمین جلسه شورای حقوق بشر، از تمدید مأموریت گزارشگر ویژه و ادامه یک سازوکار تحقیقی مستقل حمایت کند. همچنین از دولت‌ها می‌خواهیم منابع لازم را برای گسترش کار FFMI جهت تکمیل مستندسازی قربانیان و شناسایی عاملان نقض‌های مداوم تأمین کنند.

لازم به ذکر است که در گزارش‌های گزارشگر ویژه و کمیته حقیقت‌یاب تأکید شده که اقلیت‌های ملی و دینی، از جمله بلوچ‌ها، کردها، عرب‌های اهوازی، ترک‌های آذربایجانی و ترکمن‌ها، و همچنین اقلیت‌های مذهبی مانند بهاییان، مسیحیان نوکیش، دراویش گنابادی، یهودیان، اهل حق، مسلمانان سنی، خداناباوران و دیگران، همچنان با تبعیض، بازداشت‌های خودسرانه، شکنجه و محدودیت‌های شدید در حقوق اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مواجه‌اند.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*