به گزارش رسانک به نقل از گروه حقوق بشر بلوچستان، روز پنجشنبه ۱۶ اسفند ماه ۱۴۰۳، در نشست جانبی که در جریان پنجاهوهشتمین جلسه شورای حقوق بشر در ژنو برگزار شد، خانم صباح بندویی از گروه حقوق بشر بلوچستان، نسبت به وضعیت بحرانی حقوق بشر سخنرانی کرد و پس از صحبت کردن در مورد “یوسف شهلیبر” کودک پنج ساله کشته شده توسط نیروهای یگان تکاوری در منطقه چاهجمال شهرستان ایرانشهر، از مسئولان خواست که برای پایان دادن به ظلمی که قتل “یوسف شهلیبر” را ممکن ساخت، مبارزه کنند و داستان او صرفا یک آمار دیگر نباشد.
در این رویداد که توسط مرکز زاگروس برای حقوق بشر با همکاری سازمان جهانی علیه شکنجه omct، مالوکا اینترناسیونال و همبستگی بینالمللی برای صلح برگزار شد، صباح بندویی در این نشست، وضعیت ملت بلوچ در ایران را تشریح کرد و به تبعیض سیستماتیک، نقض حقوق بشر و سرکوبی که بلوچها با آن مواجه هستند، پرداخت.
وی در این نشست، داستان یوسف شهلیبر، کودک پنجسالهای که در ۶ اسفند ماه در ایرانشهر توسط نیروهای یگان ویژه با پنج گلوله کشته شد را مطرح کرد و گفت: مادر باردار او نیز مورد اصابت گلوله قرار گرفت و پس از بههوش آمدن از کما، اولین سؤالش این بود: «یوسف کجاست؟»
خانم بندویی به الگوی سرکوب و تبعیض علیه بلوچها پرداخت و گفت: بیش از ۷۰ درصد مردم زیر خط فقر زندگی میکنند، نرخ بیکاری ۳۰ درصد است، ۶۰ درصد مردم به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند و ۴۰ درصد کودکان از تحصیل محروم میشوند. صدها هزار بلوچ فاقد مدارک شناساییاند، که آنها را از حق تحصیل، درمان، کار و حتی خاکسپاری رسمی محروم میکند.
وی ادمه داد: بلوچها کمتر از ۵ درصد جمعیت ایران را تشکیل میدهند اما در سال ۲۰۲۳ ،۲۱ درصد اعدامها را شامل شدند. نیمی از کل اعدامهای ایران، بلوچها و کردها را هدف قرار میدهد. بین ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، صدها مورد ناپدیدسازی اجباری، بازداشت خودسرانه و شکنجه ثبت شده است، بهویژه علیه فعالان، روزنامهنگاران و رهبران مذهبی بلوچ.
صبح بندویی از جامعه بینالمللی درخواستهای مختلفی داشت و عنوان کرد: مقامات ایران باید بابت کشتار غیرنظامیان بلوچ، از جمله یوسف شهلیبر پاسخگو باشند. نظام سلامت در بلوچستان باید اصلاح شود تا هیچ کودکی به دلیل کمبود امکانات پزشکی جان خود را از دست ندهد و ایران باید به استانداردهای بینالمللی حقوق بشر متعهد شود و از محاکمههای ناعادلانه و سرکوب بلوچها دست بردارد.
وی همچنین به مسئله نبود مدارک شناسایی رسمی برای بسیاری از شهروندان بلوچ اشاره داشت و درخواست کرد که ناظران مستقل باید اجازه ورود به بلوچستان را داشته باشند تا جنایات علیه این مردم مستند و گزارش شود.
Be the first to comment