کشته و مجروح‌شدن ۴۰۷ شهروند بلوچ توسط افراد مسلح ناشناس در سال ۲۰۲۵

به گزارش رسانک، در سال ۲۰۲۵، پدیده تیراندازی و سایر اشکال حملات خشونت‌آمیز، از جمله با استفاده از سلاح گرم و سلاح سرد، توسط افراد ناشناس همچنان یکی از جدی‌ترین تهدیدها علیه حق حیات و امنیت انسانی در بلوچستان بوده است.

گزارش‌های گردآوری‌شده نشان می‌دهد که این حملات در قالب‌های مختلفی رخ داده‌اند؛ از تیراندازی مستقیم به شهروندان در مسیرهای تردد شهری و جاده‌ای گرفته تا حملات هدفمند در مناطق مسکونی و روستایی. در بخش قابل توجهی از این موارد، هویت عاملان این حملات مشخص نشده و پیگیری مؤثر قضایی یا اطلاع‌رسانی شفاف درباره روند تحقیقات صورت نگرفته است.

انتشار گسترده سلاح‌های غیرمجاز، نبود نظارت کارآمد بر جریان سلاح و عدم پاسخ‌گویی شفاف نهادهای مسئول، شرایطی را فراهم کرده که در آن استفاده مرگبار از سلاح به پدیده‌ای تکرارشونده تبدیل شده است. هرچند تعیین مسئولیت مستقیم نیازمند تحقیقات مستقل و شفاف است، اما از منظر حقوق بشر، دولت موظف است با اتخاذ تدابیر مؤثر، از وقوع چنین حملاتی پیشگیری کرده و در صورت وقوع، تحقیقات سریع، بی‌طرفانه و مؤثر انجام دهد.

بر اساس گزارش‌های گردآوری‌شده در سال ۲۰۲۵، در پی تیراندازی و سایر اشکال حملات خشونت‌آمیز منتسب به افراد مسلح ناشناس، دستکم ۴۰۷ شهروند بلوچ کشته یا مجروح شده‌اند. از این تعداد، ۲۶۶ نفر جان خود را از دست داده و ۱۴۱ نفر نیز مجروح شده‌اند. در میان افراد کشته‌شده، دستکم ۸ زن و ۱۶ کودک شناسایی شده‌اند. همچنین در میان مجروحان، ۶ زن و ۱۵ کودک ثبت شده‌اند. افزون بر این، ۱۱ مورد از حملات ثبت‌شده در این بخش با استفاده از سلاح سرد، از جمله چاقو، انجام شده است که در پی آن ۹ نفر کشته و ۲ نفر مجروح شده‌اند. این موارد در مجموع آمار کلی کشته‌شدگان و مجروحان ذکرشده در این بخش لحاظ شده‌اند.

مقایسه آماری موارد ثبت‌شده حملات افراد مسلح ناشناس در سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ نشان می‌دهد که اگرچه مجموع قربانیان این خشونت‌ها در سال ۲۰۲۵ نسبت به سال قبل کاهش یافته، اما ابعاد انسانی این پدیده همچنان نگران‌کننده است.

بر اساس داده‌های گردآوری‌شده، مجموع کشته‌ها و مجروحان از ۴۶۹ نفر در سال ۲۰۲۴ به ۴۰۷ نفر در سال ۲۰۲۵ کاهش یافته که بیانگر کاهش حدود ۱۳ درصدی است. تعداد کشته‌شدگان نیز با کاهش حدود ۶ درصدی از ۲۸۴ نفر به ۲۶۶ نفر رسیده و شمار مجروحان با کاهش چشمگیرتری معادل حدود ۲۴ درصد، از ۱۸۵ نفر به ۱۴۱ نفر کاهش یافته است.

با این حال، بررسی ترکیب قربانیان نشان می‌دهد که خشونت علیه غیرنظامیان، به‌ویژه کودکان و زنان، همچنان ادامه داشته است. در حالی که تعداد کودکان کشته‌شده اندکی کاهش یافته، شمار کودکان مجروح‌شده در سال ۲۰۲۵ نسبت به سال پیش افزایش داشته است. این امر بیانگر آن است که علیرغم کاهش نسبی در آمار کلی، گروه‌های آسیب‌پذیر همچنان به‌طور مستقیم تحت تأثیر این حملات قرار دارند.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*