خسارت و تخریب قلعه تاریخی ضرغام در کهنوج؛ بی‌تفاوتی مسئولان میراث فرهنگی

به گزارش رسانک، امروز جمعه ۴ مهر ماه ۱۴۰۴، در میان بی‌تفاوتی و بی‌توجهی مسئولان میراث فرهنگی استان کرمان و شهرستان کهنوج، اداره راه این شهرستان در اقدامی عجیب در حال ساخت جاده در کنار قلعه تاریخی ضرغام (صدخان یا سعیدخان) و تخریب دامنه کوه آن است. این اقدام موجب نگرانی شدید شهروندان بلوچ شده، زیرا این قلعه شناسنامه تاریخی شهر کهنوج به شمار می‌رود و تغییرات اطراف آن می‌تواند منجر به نابودی کامل این اثر ارزشمند شود.

منابع رسانک می‌گویند: «امروز شاهد تخریب بنای تاریخ کهنوج هستیم؛ بنایی که شناسنامه این شهر است. تپه‌هایی که می‌توانستند به فضاهای فراغتی و گردشگری تبدیل شوند و به کهنوج رنگ و بوی واقعی شهر بودن بدهند، یکی‌یکی نابود می‌شوند. قلعه‌ای که اگر در شهرهای همجوار بود مثل چشم از آن محافظت می‌کردند، اینجا رها شده و در آستانه نابودی است. این بی‌توجهی فقط تخریب یک بنا نیست؛ بلکه ضربه‌ای به هویت، تاریخ و آبروی کهنوج و‌رودبارزمین است.»

گفتنی است که از زمان دقیق ساخت قلعه ضرغام اطلاعات دقیقی در دست نیست، اما مشخص است که این بنا توسط فردی به نام «سعید خان رودباری» ساخته شده و با نام قلعه تاریخی امیر سعید خان (صد خان) نیز شناخته می‌شود. این قلعه به دلیل اهمیت تاریخی و معماری، در فهرست آثار ملی ثبت شده است. قلعه تاریخی امیر سعید خان سال‌ها مرکز حکومت منطقه رودبارزمین در اقلیم بلوچستان بوده و حوزه نفوذ آن شهرستان‌های کهنوج، منوجان، اسلام‌آباد (رودبار جنوب)، قلعه‌گنج، فاریاب، بشاگرد و بخش‌هایی از جیرفت را شامل می‌شده است. این عمارت در دامنه کوه ناصرآباد و نزدیک قبرستان میرعمر قرار دارد.

قلعه ضرغام یا قلعه سعیدخان بر بالای تپه‌ای طبیعی به ارتفاع حدود ۳۰ متر ساخته شده و از سنگ‌های محکم برای ساخت آن استفاده شده است. در مرکز قلعه، چاه آبی عمیق وجود دارد که اهمیت تأمین آب در آن دوران را نشان می‌دهد. بر اساس اسناد تاریخی، این قلعه تا زمان سلطنت سلسله قاجار آباد و مستحکم بوده و در زمان شورش «آقاخان محلاتی» علیه حکومت قاجار در سال ۱۲۵۷، مورد حمله قرار گرفته و بخشی از آن تخریب شده است.

شهروندان و فعالان میراث فرهنگی هشدار می‌دهند که ادامه این روند می‌تواند به نابودی کامل این اثر تاریخی منجر شود و مسئولان میراث فرهنگی باید فوراً برای حفاظت از قلعه وارد عمل شوند تا هویت و تاریخ کهنوج حفظ شود.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*