به گزارش رسانک، از روز سهشنبه ۲۶ فروردین ماه ۱۴۰۴، مسدود کردن مرز «پیرکور» واقع در شهرستان راسک که از جمله گذرگاههای مهم در بلوچستان به شمار میرود توسط سپاه پاسداران باعث بیکاری گسترده سوختبران و کسانی شده که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم از مسیر فعالیت سوختبری امرار معاش میکردند.
این اقدام که به گفته مردم منطقه هزاران خانواده را در دو سوی مرز دچار بحران معیشتی کرده، در سکوت کامل مسئولان و بدون ارائه هیچگونه جایگزین شغلی صورت گرفته است. در همین رابطه، جمعی از شهروندان بلوچ با ارسال بیانیهای به رسانک، نسبت به فعالسازی انحصاری مخازن سوخت در این منطقه و مسدود شدن مرز عبدویی از سوی پاکستان اعتراض کردهاند.
در این بیانیه اعتراضی آمده است که فعالسازی مخازن سوخت در پیرکور بدون هیچگونه سازوکار شفاف، موجب بسته شدن لیستهای نوبتدهی مرزی در سمت پاکستان شده و تنها گروهی خاص از دپوکنندگان و عوامل نزدیک به سپاه پاسداران از این وضعیت سود میبرند. این در حالیست که اکثریت مردم بلوچ با فقر، بیکاری و بیعدالتی روبرو شدهاند. مردم بلوچ در آنسوی مرز نیز با این شرایط مخالفاند و خواستار بازگشت به شیوهی سابق یعنی دریافت سوخت بهصورت مستقیم از تانکرهای مرزی هستند.
به گفته منابع رسانک، در سالهای گذشته دهها هزار نفر از شهروندان بلوچ از سراسر بلوچستان به دلیل فقدان شغل پایدار، نبود کارخانه، فقدان امنیت شغلی و سایر زیرساختهای اقتصادی، تنها راه معیشتی خود را در فعالیتهای مرزی یافته بودند اما اکنون، سپاه پاسداران با اجرای طرحی به نام «رزاق»، تلاش میکند کنترل کامل انتقال سوخت را در نقاط جنوبی بلوچستان نیز به دست گیرد و این شغل را به نیروهای وابسته و چهرههای بانفوذ محدود کند.
بر اساس اطلاعات موجود، سوخت توسط عوامل خاص از شهرستانهای دیگر خریداری شده و پس از انتقال به دپوهای منطقه، به مخازن پیرکور منتقل و از آنجا توسط عوامل سپاه یا وابستگان آن به آنسوی مرز منتقل میشود. این فرآیند باعث حذف کامل سوختبران بلوچ از چرخه اقتصادی شده است.
در بیانیه همچنین آمده است که برخی از چهرههای بانفوذ محلی بهجای حمایت از مردم، با هماهنگی با مقامات حکومتی و نظامی ایرانی و پاکستانی و دپوکنندگان سوخت، تلاش کردهاند اعتراضات قانونی و مدنی را با پخش پیامهای مأیوسکننده در شبکههای اجتماعی تضعیف کنند. به باور معترضان، هدف این افراد، انحصاری کردن مرزها بهنام طایفهسالاری و در خدمت طرح رزاق است.
در پایان بیانیه، شهروندان بلوچ خواستار توقف فوری فعالیتهای غیرشفاف مخازن سوخت، بازگشایی لیست نوبت در مرز عبدوئی و طراحی سازوکاری شفاف و عادلانه برای عبور و مرور مرزی شدهاند. آنان تأکید کردهاند که مرز برایشان تنها یک مسیر تجاری نیست، بلکه شریان حیاتی زندگیست و انسداد آن، به منزله حذف سیستماتیک مردم بلوچ از حق حیات اقتصادی و اجتماعی است.
(توضیح: ویدئو وضعیت مسیرهای خطرناک سوختبران را که در تلاش برای امرار معاش هستند، نشان میدهد.)
Be the first to comment