گزارش سالانه عفو بین‌الملل: بلوچ‌ها دستکم ده درصد اعدام‌شدگان در ایران را تشکیل می‌دهند/ایران مسئول ۶۴ درصد اعدام‌های جهان

به گزارش رسانک، امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ماه ۱۴۰۴، گزارش سالانه عفو بین‌الملل منتشر شده و بر اساس آن در مورد اعدام‌ها در جهان، ایران، عربستان سعودی و عراق ۹۱ درصد از اعدام‌های ثبت‌شده در سال ۲۰۲۴ را داشتند. در این گزارش تأکید شده که بلوچ‌ها دستکم ۱۰ درصد اعدام‌شدگان را در ایران تشکیل می‌دهند در حالی که فقط پنج درصد جمعیت ایران را تشکیل می‌دهند.

در گزارش سالانه عفو بین‌الملل آمده است که ایران و برخی دولت‌ها از مجازات اعدام برای هدف قراردادن معترضان و گروه‌های ملی استفاده می‌کنند. سازمان عفو بین‌الملل در این گزارش درباره مجازات اعدام در جهان اعلام کرد که شمار اعدام‌ها در سال ۲۰۲۴ به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۵ رسیده است. بر اساس این گزارش، مقامات ۱۵ کشور در سال گذشته میلادی دست‌کم یک‌هزار و ۵۱۸ نفر را اعدام کرده‌اند.

گزارش «محکومیت به اعدام و اجرای آن در سال ۲۰۲۴» نشان می‌دهد که بیشتر این اعدام‌ها در خاورمیانه رخ داده است. با این حال، برای دومین سال متوالی، شمار کشورهایی که مجازات اعدام را اجرا کرده‌اند، در پایین‌ترین سطح ثبت‌شده باقی مانده است.

همچنین همزمان با تشدید رفتار تبعیض‌آمیز علیه مهاجران افغانستانی در ایران، اعدام اتباع این کشور نیز سه برابر افزایش یافته و از ۲۵ نفر در ۲۰۲۳ به ۸۰ نفر در ۲۰۲۴ رسیده که نیمی به اتهام مواد مخدر بوده است. در سال ۲۰۲۴ حداقل ۳۰ زن در ایران اعدام شدند که برخی قربانی خشونت خانگی بودند. چهار نفر نیز که در زمان ارتکاب جرم زیر ۱۸ سال سن داشتند، اعدام شدند. عفو بین‌الملل به صدور حکم اعدام برای فعالانی مانند شریفه محمدی، فعال حقوق زنان و پخشان عزیزی، مددکار کُرد نیز در گزارش خود اشاره کرده است.

بنا به گزارش عفو بین‌الملل بیش از ۴۰ درصد از اعدام‌های ثبت‌شده در سال ۲۰۲۴ مربوط به جرایم مرتبط با مواد مخدر بود. این سازمان گفته است که بر اساس حقوق بین‌الملل و استانداردهای مربوطه، مجازات اعدام تنها باید برای «جدی‌ترین جنایت‌ها» اعمال شود، در حالی که جرایم مواد مخدر در این دسته قرار نمی‌گیرند. ایران در سال ۲۰۲۴، دست‌کم ۵۰۵ نفر را به دلیل جرایم مرتبط با مواد مخدر اعدام کرده است.

لازم به ذکر است که آمارهای موجود شامل هزاران مورد اعدام در چین، که همچنان بزرگترین اعدام‌کننده جهان محسوب می‌شود، و همچنین کره شمالی و ویتنام نمی‌شود؛ کشورهایی که به‌نظر می‌رسد به‌طور گسترده از مجازات اعدام استفاده می‌کنند.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*