۱۰ دسامبر؛ روز جهانی حقوق بشر و رنج‌های بلوچستان

۱۰ دسامبر، روز جهانی حقوق بشر است، روزی که به‌ منظور گرامیداشت تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر در سال ۱۹۴۸، در سراسر جهان برگزار می‌شود. در این روز، اهمیت توجه به حقوق انسانی در هر نقطه از جهان یادآوری می‌شود.

در بلوچستان، سال‌هاست که یکی از عمیق‌ترین بحران‌های حقوق بشری جریان دارد. فقر، تبعیض ساختاری و سرکوب سیاسی، زندگی را برای مردم این منطقه دشوار کرده و آنان را از بسیاری از حقوق اولیه‌شان محروم ساخته است.

اعتراضات مسالمت‌آمیز در این منطقه اغلب با خشونت از سوی حاکمیت پاسخ داده می‌شوند که یکی از وقایع تلخ اخیر، “جمعه‌های خونین زاهدان و خاش” در ۳۰ سپتامبر و ۴ نوامبر ۲۰۲۲ بودند؛ روزهایی که نیروهای امنیتی به سمت معترضانی که خواهان عدالت بودند، تیراندازی کردند و ده‌ها کشته و زخمی به جای گذاشتند. این حادثه تنها گوشه‌ای از مصائبی است که مردم بلوچ با آن روبه‌رو هستند.

سوختبری یکی از مرگبارترین شغل هایی است که کودکان، نوجوانان و جوانان بلوچ به ناچار به آن روی آورده اند‌ و از دلایل اصلی روی آوردن اقشار مختلف جامعه به این کار، وضعیت بد اقتصادی مناطق بلوچ نشین و نبود کار مناسب و شغل پایدار می‌باشد که در طول سالیان گذشته جمهوری اسلامی ایران هیچگونه اقدامی جهت بهبود وضعیت اقتصادی مردم و ایجاد اشتغال انجام نداده است. بسیاری از این افراد، جوانان و مردانی هستند که هیچ گزینه دیگری برای تأمین زندگی خانواده‌های خود ندارند.

از سوی دیگر، بازداشت‌های خودسرانه و ناپدیدسازی فعالان مدنی و سیاسی، خانواده‌های بسیاری را در غم و انتظار فرو برده است. همچنین تیراندازی‌های بدون ضابطه نیروهای نظامی به سمت شهروندان بلوچ بارها اتفاق می‌افتد و دستگاه قضایی نیز هرگز خاطیان را مورد مواخذه قرار نمی‌دهد. گزارش‌های مربوط به شکنجه در بازداشتگاه‌ها، قطع اینترنت در زمان اعتراضات و سرکوب جامعه مدنی، بخش‌های دیگری از واقعیت‌های تلخ بلوچستان هستند.

این منطقه با فقر شدید، کمبود امکانات آموزشی و بهداشتی و بی‌عدالتی‌های اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کند. مردم بلوچ نه‌تنها از توسعه اقتصادی محروم‌اند، بلکه هویت و فرهنگ آن‌ها نیز با وجود برخی طرح‌ها مانند “آمایش جمعیتی” در معرض تهدید قرار گرفته است.

با وجود این همه سختی، مردم بلوچستان همچنان استوار ایستاده‌اند و صدای عدالت و آزادی را بلند می‌کنند. آنچه در این سرزمین می‌گذرد، باید توجه همه سازمان‌های حقوق بشری بین‌بین‌المللی را جلب کند زیرا بی‌توجهی به حقوق انسان‌ها در هر نقطه از جهان، زخمی بر پیکره بشریت است.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*